De wc ruikt naar het riool. Hoe komt dat?
Een rioollucht in het toilet kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. We zetten de meest voorkomende oorzaken voor u op een rij, zodat u precies weet wat er aan de hand kan zijn:
1. Verstopt toilet
Een veelvoorkomende oorzaak van een rioollucht in het toilet, is een verstopping in de afvoer. Dit kan voorkomen wanneer u verkeerde producten – zoals luiers, vochtige doekjes of vet – doorspoelt en is op te lossen via verschillende methodes, zoals met soda en azijn. In ons blog over verstopte toiletten leest u precies wat u moet doen als uw wc verstopt zit.
2. Droogstaand sifon
Als u uw wc langere tijd niet gebruikt – bijvoorbeeld omdat u op reis gaat – kan het water in de sifon (dit is de zwanenhals onder uw toilet) verdampen. Het water in de sifon vormt een barrière die voorkomt dat rioollucht het toilet binnenkomt. Wanneer dit water ontbreekt, kunnen de gassen vrij uw wc in stromen.
3. Problemen met de ontluchting
Heeft u regelmatig last van een rioollucht in de wc, vooral bij regen? Dan kan een probleem met de ontluchting de boosdoener zijn. Een goed functionerende riolering heeft een ontluchtingssysteem dat rioolgassen veilig afvoert. Wanneer de ontluchting geblokkeerd is of niet goed werkt, kunnen deze gassen zich ophopen en via het toilet ontsnappen. Dit probleem komt vaak voor bij zware regenval, omdat de druk op het riool toeneemt.
4. Lekkages in de riolering
Een lekkage in uw riolering kan eveneens zorgen voor een rioollucht in de wc. Lekkages ontstaan door scheuren in de leidingen, verzakkingen of schade aan het riool. Een vaak voorkomend teken van een lekkage is een borrelend geluid in de afvoer, samen met een putlucht in uw wc. Ook kunnen er kleine rioolvliegjes in de badkamer verschijnen.
Een lekkage is een ernstig probleem dat snel opgelost moet worden om verdere schade te voorkomen. Denkt u dat u last hebt van een lek? Neem dan direct contact met ons op.
5. Gebrekkige ventilatie
In sommige gevallen ligt het probleem niet bij de riolering zelf, maar bij de ventilatie van de wc. Slechte ventilatie zorgt ervoor dat nare geuren blijven hangen, ook nadat de oorzaak is opgelost. Dit is vooral een probleem in kleine toiletruimtes zonder ramen. Een ventilatierooster kan wonderen doen om de lucht te verversen en om geuren af te voeren.
Wist u dat:
Elke keer dat er water door het riool stroomt, is er een gelijke hoeveelheid luchtverplaatsing nodig. Maar door vervuiling – bijvoorbeeld van een beginnende verstopping – kan die luchtverplaatsing belemmerd worden. Het riool zoekt dan elders naar lucht, bijvoorbeeld via de afvoer van een wastafel of douche. Hierdoor kan de stankafsluiter in de sifon leeglopen, wat een directe verbinding met het riool veroorzaakt. Als u merkt dat de afvoer begint te pruttelen, is dat dus mogelijk een signaal dat er een beginnende verstopping in het riool zit.
Hoe kunt u zelf de rioollucht in uw wc verhelpen?
Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende oplossingen om de rioollucht in uw wc te verhelpen. Hieronder hebben we ze van makkelijkst naar moeilijkst voor u op een rij gezet.
Helpen deze oplossingen niet? Neem dan contact met ons op. We raden ten zeerste af om aan de slag te gaan met een plopper – waarmee u schade kunt veroorzaken – of met een chemisch ontstoppingmiddel – dat slecht is voor het milieu.
1. Vul de sifon
Deze oplossing is het makkelijkst om zelf uit te voeren, maar werkt niet altijd: spoel het toilet een paar keer door. Zo herstelt u de waterafsluiting in de sifon.
2. Verbeter de ventilatie
Zorg voor goede ventilatie in uw toilet. Een ventilatierooster kan helpen om slechte lucht effectief af te voeren en te voorkomen dat geuren blijven hangen. Dit zorgt niet alleen voor een fris toilet, maar helpt ook om rioollucht in de toekomst te voorkomen. Let op: het is belangrijk om uw ventilatierooster regelmatig schoon te maken. Doet u dit niet, dan voert uw ventilatie nare geuren slechter af.
3. Controleer de ontluchting
Vermoedt u dat de rioollucht in uw wc door problemen met de ontluchting komt? Controleer eens of uw ventilatie of ontluchting nog goed werkt. Twijfelt u? Neem dan contact op met een specialist.
4. Ontstop uw toilet met huis-, tuin- en keukenmiddelen
Wanneer u denkt dat de afvoer van uw wc verstopt is, kunt u proberen de verstopping zelf te verhelpen. Gebruik hierbij absoluut geen plopper of ontstoppingsveer, want dan bestaat het risico dat u schade veroorzaakt. Ook chemische middelen kunt u beter niet in huis halen, omdat deze enorm slecht zijn voor het milieu. Een mix van soda en azijn kan uw redding zijn. Giet eerst een pak soda in de pot en voeg vervolgens een halve fles natuurazijn toe. Laat dit mengsel een paar uur (of een nacht lang) staan. Schrik niet van het bruisen en borrelen. Spoel het daarna weg met drie liter kokend water.
5. Bel een ontstopper
Werken de bovenstaande oplossingen niet, of denkt u dat u met een lekkage te maken heeft? Neem dan contact met ons op.