Featured post

Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld dat mensen naar een toilet gaan. Ook duizenden jaren geleden hadden mensen deze behoefte, alleen was er geen toilet. Ze zochten een plekje in de omgeving en deden daar hun behoeften en de natuur verwerkte dit in een natuurlijk proces. Bij de eerste nederzettingen, die later uitgroeiden tot grote dorpen of steden, kon de natuur de grote hoeveelheden aan uitwerpselen niet meer verwerken. Het was duidelijk dat hier een andere oplossing voor moest komen en hiermee ontstond de geschiedenis van het riool.

Geschiedenis van het riool: ontstaan van het riool

Gek genoeg lijken de eerste afvoeren voor afvalwater uit de oudheid verrassend veel op ons huidig rioleringssysteem. Natuurlijk was er bij het ontstaan van het riool nog geen pvc. De oudste buis die bij opgravingen is gevonden was gemaakt van klei. Deze buis dateert van 4.000 jaar voor Christus. Dat deze buizen uit de geschiedenis van het riool ook daadwerkelijk functioneel waren, blijkt wel uit het feit dat er op Kreta nog steeds buizen uit 2.000 jaar voor Christus worden gebruikt.

Eerste wc in de Middeleeuwen: het Romeins toilet

In de middeleeuwen ging het er een stuk onhygiënischer aan toe dan nu. In die tijd werd gewoon alles op straat gegooid. In de dorpen en steden ontstond een enorme stank en het logische gevolg van deze onhygiënische toestanden was dat ziekten sneller werden verspreid. Aan het eind van de Middeleeuwen kregen steden zoals Parijs en Londen overkappingen over de open riolen, dit nam in ieder geval de smerige stank weg. Deze overkapte riolen waren eigenlijk de voorlopers van onze huidige rioolbuizen.

De eerste wc in de Middeleeuwen was een Romeins toilet. Alleen de rijken hadden een privé toilet, de armen moesten naar een openbaar toilet of op de po. Het romeins toilet vertoonde overeenkomsten met het huidige toilet, maar was allesbehalve hygiënisch. Het was eerder een broeihaard van bacteriën en ziekten.

Riolering in de 19e eeuw

In de negentiende eeuw groeide de bevolking enorm en de sanitaire voorzieningen waren hier niet op ingesteld. Het gevolg was dat er zware epidemieën kwamen en men besefte dat het afvalwater beter moest worden afgevoerd. Ook de industrie had zich snel ontwikkeld, hierdoor werd het mogelijk om in Londen de eerste moderne riolering te ontwerpen en aan te leggen. De Nederlandse steden waren nog niet zo ver. De eerste grote steden kregen pas in de loop van de negentiende eeuw gesloten rioolkanalen en de kleine steden en dorpen pas in de twintigste eeuw. Rond 1935 werden nog steeds poepemmers gebruikt, die werden opgehaald of geleegd in rioolkanalen, in een rivier of rondom het huis.

Problemen met het riool?

Gelukkig gaat het er tegenwoordig een stuk beter aan toe. Van het ontstaan van het riool zijn we inmiddels aangeland bij een openbaar rioolstelsel in Nederland van bijna 110.000 kilometer lang. En dat voorkomt veel ellende, zeker ook op het medische vlak. Deskundigen noemen de aanleg van riolering ook wel de ‘beste medische doorbraak’ van de afgelopen 200 jaar. Een goed werkend rioleringssysteem is beter voor de gezondheid van de mens. Daarom is het belangrijk dat bij problemen aan het riool gelijk deskundige hulp wordt ingeschakeld. Of het nu gaat om een verstopte afvoer of andere problemen met het riool, Michel Doorn Rioolservice is 24/7 bereikbaar. Voor vrijblijvende informatie en spoedsituaties kun je bellen met het algemene nummer 0228 – 591515

Een spoedmelding kan uitsluitend telefonisch gedaan worden.

Om uw spoedmelding zo snel mogelijk op te pakken vragen wij u direct telefonisch contact op te nemen. Wij zijn 24/7 bereikbaar en inzetbaar.

Fill 1 Copy 2 Bel: 0228 72 24 03

Vanaf prijs

Standaard tarief €125,00
Spoed toeslag van kracht Ja

Een paar tips:

Icon Close Copy 2 Zorg voor een parkeerplaats Icon Close Copy 2 Zorg dat er voldoende ruimte is Icon Close Copy 2 Maak alle kastjes alvast leeg Icon Close Copy 2 Leg een paar handoeken klaar
Icon Close Copy Icon Close Copy Icon Close Copy
Verstopping melden
Omschrijf het probleem
Contactgegevens
Icon Close

Stap 1 van 3

Hidden
Wat is uw postcode?