Wat zijn rioolvliegjes?
Rioolvliegjes zijn eigenlijk helemaal geen vliegjes. Het zijn muggen! Toch verschilt een rioolvliegje erg veel van die vervelende muggen die ‘s nachts rond uw hoofd zoemen. Rioolvliegjes steken bijvoorbeeld niet, zuigen ook geen bloed en zitten liever in uw toilet, keuken of badkamer dan in uw slaapkamer. Het zijn kleine insecten met een lengte van ongeveer 1,5 tot 7 millimeter. Ze hebben een grijs tot goudkleurige kleur en zijn over het algemeen goed zichtbaar. Ze hebben twee lange en behaarde voelsprieten op hun kop en hun vleugels en pootjes zijn ook behaard. Verder lijken rioolvliegjes veel meer op piepkleine motjes dan op muggen (vandaar ook de naam “motmug”).
De larven van rioolvliegjes zijn witte, wormachtige dieren met een lengte van ongeveer 5 tot 10 millimeter. Ze hebben een harde buitenkant en zijn goed bestand tegen uitdroging.
Zijn rioolvliegjes gevaarlijk?
Rioolvliegjes kunnen een gezondheidsrisico vormen. Als u maar een paar rioolvliegjes in huis heeft, is de kans dat dit invloed heeft op uw gezondheid heel klein. Rioolvliegjes steken en bijten u namelijk niet. Maar een plaag kan wel degelijk veel problemen veroorzaken. Rioolvliegjes komen namelijk vooral voor op plekken waar wij liever niet komen, zoals in rioolleidingen. Vervolgens vliegen ze door uw huis en raken ze met hun pootjes alles aan, zoals bestek, borden en eten. De bacteriën en ziekteverwekkers zoals salmonella, cholera en dysenterie kunnen overgebracht worden door rioolvliegjes op mensen.
Leefwijze en voortplanting
Motmuggen planten zich voort door eitjes te leggen in vervuild, stilstaand water. Ze zitten voornamelijk in rioleringsnetwerken. Ontstaat er een lekkage, dan komen de mugjes meestal op plekken zoals uw toilet, badkamer of keuken terecht of in de afvoer van de wasmachine. Rioolvliegjes zijn
dus bijna altijd een aanwijzing van een groter probleem.
De larven komen na ongeveer 24 uur uit en voeden zich met het vuil om te groeien. Deze broedplaatsen komen veel voor in rioleringssystemen, maar u vindt ze ook in uw tuin, bijvoorbeeld in plantenbakken, tonnen, dakgoten en vijvers – en dan vooral tijdens warm, broeierig weer. De larven kunnen binnen twee weken groeien tot volwassen vliegen.
Wat is het verband tussen rioolvliegjes en stank?
Als u rioolvliegjes in huis tegenkomt, is de kans groot dat u ook een onaangename geur ruikt. Deze stank komt hoogstwaarschijnlijk voort uit een probleem met uw riolering, wat ook de oorzaak is van de rioolvliegjesplaag. Door het onderliggende rioolprobleem aan te pakken, zullen ook de vervelende mugjes vanzelf verdwijnen.
Rioolgeur melden
Preventie: 3 tips om rioolvliegjes te voorkomen:
- Controleer regelmatig op lekkages: het is belangrijk om minstens twee keer per jaar uw kelder of eventuele kruipruimtes te controleren op lekkages. U merkt een lekkage meestal namelijk pas op als het eigenlijk al te laat is. Zulke lekkages trekken rioolvliegjes aan en veroorzaken daarnaast schade aan uw woning;
- Verwijder stilstaand water: inspecteer uw tuin eens in de zoveel tijd op broedplaatsen van insecten. Na een regenbui kan er bijvoorbeeld water achterblijven in potten, bakken of tonnen, wat bij warm weer (dus meestal in de lente of zomer, maar ook steeds vaker in de herfst) een ideale broedplaats voor insecten wordt. Door stilstaand water te verwijderen, voorkomt u niet alleen rioolvliegjes en fruitvliegjes, maar ook vervelende steekmuggen en andere insecten;
- Houd afvoeren zo schoon mogelijk: zorg altijd voor schone afvoeren en spoel geen materialen door die niet in een afvoer thuishoren (eten, olie, vet). Dit voorkomt een ophoping van vuil. Na een lange vakantie raden we daarnaast aan al uw kranen even te laten lopen om zo uw afvoeren door te spoelen.
Zelf rioolvliegjes bestrijden doet u zo
Soms loopt een rioolvliegjesplaag zo uit de hand dat u uw badkamer of keuken bijna niet meer in durft te gaan. U vraagt zich dan natuurlijk af: hoe kan ik deze rioolvliegjes bestrijden?
- Gebruik een insectenspray specifiek gericht op rioolvliegjes;
- Ruim alle vervuilde stilstaande waterbronnen, rottend afval en modder op;
- Gebruik een stofzuiger om de rioolvliegjes op te zuigen;
- Ontstop de afvoeren als u merkt dat daar rioolvliegjes uitkomen;
- Mocht de overlast te groot worden, schakel dan direct onze hulp in.
Meer weten over hoe u rioolvliegjes kunt bestrijden? Lees dan ons uitgebreide blog over rioolvliegjes bestrijden. Rioolvliegjes bestrijden met insectenspray of een stofzuiger zal tijdelijk helpen, maar uiteindelijk bestrijdt u eerder een symptoom dan het echte probleem. Neem daarom contact met ons op als u last hebt van rioolvliegjes, dan helpen we u zo snel mogelijk uit de brand.