Wat is een septic tank en hoe werkt het?

Ontdek alles wat u moet weten om uw septic tank te onderhouden

Gaat u verhuizen naar (of woont u al in) een landelijke omgeving zonder aansluiting op het gemeentelijke riool? Dan wordt een septic tank de oplossing voor uw afvalwater. Maar wat is een septic tank precies en hoe werkt een septic tank eigenlijk? In dit blog leest u alles over de werking, het onderhoud en over de manier om problemen te voorkomen.

Featured post

Wat is een septic tank?

Als u geen rioolaansluiting heeft, gebruikt u een septic tank. Deze tanks worden namelijk ingezet in landelijke gebieden waar woningen niet op het riool zijn aangesloten. Ze vangen afvalwater uit uw huis op, scheiden vaste stoffen en vloeistoffen van elkaar en laten alleen het gezuiverde water wegstromen. Dit water wordt in een sloot of beek geloosd.

In sommige gevallen zit er een septic tank tussen uw woning en het riool. Is dit zo, dan komt afvalwater uit de septic tank in het riool terecht.

 

Hoe werkt een septic tank?

In een septic tank breken bacteriën het afval af. Afvalwater van het toilet, de douche en de gootsteen stroomt naar de septic tank, waar het in lagen wordt gescheiden. Vaste stoffen zakken naar de bodem en vormen slib. Vetten en oliën drijven naar boven. Daartussen blijft vloeistof over die naar de afvoer stroomt.

 

Tips voor het onderhoud van uw septic tank

Met regelmatig onderhoud blijft uw septic tank goed werken. Hier zijn enkele tips:

  • Gebruik alleen biologisch afbreekbaar toiletpapier. Spoel geen vochtige doekjes, menstruatieproducten of andere niet-afbreekbare materialen door.
  • Giet geen vetten en oliën door de gootsteen. Deze stoffen kunt u bij een milieustraat brengen.
  • Beperk het gebruik van zware wasmiddelen en chemicaliën.
  • Laat de tank regelmatig legen om slibophoping te voorkomen.
  • Plan jaarlijks een inspectie om verstoppingen of schade te ontdekken.
  • Houd het bacterieklimaat op peil, bijvoorbeeld door een stukje kip toe te voegen.

 

Het belang van een gezond bacterieklimaat

Voor een goede werking van de septic tank zijn bacteriën nodig die het afval afbreken. Chemicaliën zoals bleek en chloor verstoren dit proces. Vermijd daarom chemische schoonmaakmiddelen. Zijn deze toch in uw septic tank terechtgekomen en vermoedt u dat het bacterieklimaat in uw septic tank achteruitgaat, dan kunt u dode kip (zoals kipfilet) toevoegen. Dit biedt de bacteriën voeding, waardoor het afbraakproces weer goed op gang komt. Zorg er wel voor dat de tank na het toevoegen van de kip niet te veel doorstroomt, zodat de bacteriën hun werk kunnen doen.

 

Wat te doen bij problemen met uw septic tank?

Werkt uw septic tank niet goed? Merkt u bijvoorbeeld dat uw water langzaam wegspoelt, of hangt er een onaangename geur in uw huis? Deze ongemakken kunnen wijzen op een verstopping of bacterieprobleem. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen:

  • Controleer de afvoerleidingen op verstoppingen.
  • Beperk tijdelijk uw waterverbruik.
  • Gebruik geen chemische ontstoppers.

Problemen? Neem contact met ons op

Met de juiste zorg gaat een septic tank lang mee, maar soms heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen. Bij Michel Doorn Rioolservice staan we klaar om uw septic tank goed te onderhouden en verstoppingen snel te verhelpen. Denkt u dat er met uw septic tank iets mis is? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

 

Een spoedmelding kan uitsluitend telefonisch gedaan worden.

Om uw spoedmelding zo snel mogelijk op te pakken vragen wij u direct telefonisch contact op te nemen. Wij zijn 24/7 bereikbaar en inzetbaar.

Fill 1 Copy 2 Bel: 0228 72 24 03

Vanaf prijs

Standaard tarief €130
Spoed toeslag van kracht Ja

Een paar tips:

Icon Close Copy 2 Zorg voor een parkeerplaats Icon Close Copy 2 Zorg dat er voldoende ruimte is Icon Close Copy 2 Maak alle kastjes alvast leeg Icon Close Copy 2 Leg een paar handoeken klaar
Icon Close Copy Icon Close Copy Icon Close Copy
Verstopping melden
Omschrijf het probleem
Contactgegevens
Icon Close

Stap 1 van 3

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Wat is uw postcode?