Waarom stinkt mijn afvoer, zelfs als deze niet verstopt is?
Als uw afvoer stinkt maar niet verstopt lijkt te zijn, kan dat verschillende oorzaken hebben:
- Ophoping van vuil: etensresten, haren en zeepresten rotten en veroorzaken geur.
- Bacteriegroei: vochtige leidingen bevorderen onaangename luchtjes.
- Defect waterslot: laat rioollucht door de afvoer naar binnen.
- Slechte ontluchting: rioollucht komt binnen door gebrekkige ventilatie.
Zelf uw stinkende afvoer verhelpen in 4 stappen
In sommige gevallen denkt u wel dat uw afvoer stinkt maar niet verstopt is, maar heeft u toch last van een beginnende ontstopping. In andere gevallen wordt de geur door een ander probleem veroorzaakt. Wilt u proberen het probleem zelf te verhelpen? Volg dan eerst deze 4 stappen:
1. Reinig uw stinkende afvoer met baking soda en azijn
Een eenvoudig maar effectief huismiddeltje om uw afvoer te reinigen, is een combinatie van baking soda en azijn. Giet een kopje baking soda in de afvoer, gevolgd door een kopje azijn. Dit mengsel veroorzaakt een bruisende reactie die vuil en vet losmaakt. Laat het een paar uur – het liefst een hele nacht – inwerken en spoel daarna grondig door met kokend water. Deze methode helpt de geur te verminderen en de doorstroming te verbeteren.
2. Maak het waterslot schoon
Het waterslot – dat zorgt voor een barrière tegen rioollucht – kan als u op vakantie gaat uitdrogen. Daarnaast raakt het soms verstopt. Controleer daarom regelmatig of het waterslot goed werkt en of het nog voldoende is gevuld met water. Gaat u lang weg? Laat dan als u terugkomt de kraan een tijdje lopen. Dit simpele onderhoud kan al een groot verschil maken in het beperken van nare geuren.
3. Verwijder na het douchen haren uit het putje
In de badkamer hopen haren zich snel op; sneller dan u denkt. Zeker in uw doucheputje is dit het geval, maar als u regelmatig uw haar bij de spiegel – en dus boven de wasbak – kamt, kan ook hier dit probleem voorkomen. Door na elke douchebeurt de achtergebleven haren uit het afvoerputje te verwijderen, voorkomt u dat ze de afvoer verstoppen of nare geuren veroorzaken. Zorg daarnaast voor een metalen zeefje in uw wasbak om te voorkomen dat uw haar hier een verstopping creëert, of doe dit op een andere plaats.
4. Controleer uw ventilatie
Een goede ventilatie helpt niet alleen om vochtproblemen in huis te voorkomen, maar draagt ook bij aan een frisse luchtcirculatie. Controleer of de ventilatieroosters in de badkamer, keuken en andere ruimtes goed werken en vrij zijn van stof of vuil. Als deze verstopt zijn, kan dat nare luchtjes namelijk vasthouden en verergeren. Maak de ventilatieroosters regelmatig schoon en zet de ventilatie tijdens het koken en douchen aan.
4.5. Problemen met ontluchting, maar de ventilator is schoon
Een slechte ontluchting kan ervoor zorgen dat rioollucht via de afvoer naar binnen trekt. Dit gebeurt meestal doordat de ontluchtingspijp op het dak verstopt raakt, bijvoorbeeld door bladeren. Controleer of deze pijp vrij is; dit voorkomt dat rioollucht in uw huis terechtkomt. Twijfelt u over de locatie of de staat van de ontluchtingspijp? Neem dan contact op met een loodgieter of ontstopper.
Preventieve tips voor een frisse afvoer
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Met een paar simpele onderhoudstips houdt u uw afvoer vrij van nare luchtjes:
- Spoel regelmatig met heet water: dit helpt om vet- en vuilresten los te maken en te verwijderen.
- Gebruik een zeefje: plaats een zeefje in de afvoer om grotere etensresten en haren op te vangen voordat deze de afvoer verstoppen.
- Maandelijks reinigen met baking soda en azijn: door deze mix maandelijks door de afvoer te gieten, voorkomt u ophoping van vuil en geuren.