Featured post

Er is niets vervelender: u bent even lekker aan het douchen en opeens merkt u dat uw voeten helemaal onder water staan.  Wilt u voorkomen dat uw doucheputje verstopt raakt? Dan is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. In dit blog vertellen we daarom hoe u uw doucheputje schoonmaakt en ontstopt.

 

Wat zijn de oorzaken van een verstopt doucheputje?

De gemiddelde Nederlander doucht zes keer per week (aldus het CBS), dus is het ook niet zo vreemd dat uw doucheputje verstopt raakt. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn:

 • Uw doucheputje zit verstopt door haren: dit is de grootste oorzaak van verstoppingen – zeker als er iemand met lang haar in huis woont. Als u doucht, vallen er haren uit die in het putje terechtkomen (geen zorgen! een dagelijks verlies van ongeveer honderd haren is volkomen normaal). Deze haren hopen zich op en vormen klitten, waardoor het putje verstopt raakt;
 • Uw doucheputje zit verstopt door zeepresten: zeep hoopt zich na verloop van tijd op en vormt een soort laagje in de afvoer. Dit laagje vermengt zich met uw haar en (lichaams)vuil, waardoor er een plakkerige massa ontstaat die het water moeilijk laat doorstromen;
 • Uw doucheputje zit verstopt door kleine voorwerpen: soms vallen er per ongeluk kleine dingen in het putje, zoals dopjes of kinderspeelgoed. Deze kunnen de afvoer blokkeren.

Om te voorkomen dat uw doucheputje verstopt raakt, is het belangrijk om dit putje regelmatig schoon te maken. Denk hierbij niet alleen aan het weghalen van zichtbaar haar en vuil nadat u heeft gedoucht, maar ook aan af en toe de afvoer goed schoonmaken om zeepresten en opgehoopt vuil te verwijderen. Goed onderhoud voorkomt niet alleen verstoppingen, maar ook grotere problemen met de afvoer. Met een paar eenvoudige stappen en wat regelmaat houdt u uw doucheputje schoon.

verstopt doucheputje

 

Zelf uw doucheputje schoonmaken en ontstoppen

Als u dit nog nooit eerder hebt gedaan, is het schoonmaken van uw doucheputje niet zo vanzelfsprekend. Gelukkig is het niet heel moeilijk om te leren hoe u dit moet doen. Volg het onderstaande stappenplan één keer per maand, dan voorkomt u in veel gevallen dat uw doucheputje verstopt raakt.

 

Stap 1: voorbereiding

 • Zorg ervoor dat u rubberen handschoenen draagt voor hygiëne en bescherming;
 • Verzamel de benodigde materialen: een schroevendraaier (indien nodig om het putje te openen), een kleine borstel of oude tandenborstel, baking soda, azijn, heet water, en eventueel een haakje of pincet om haar en vuil te verwijderen.

 

Stap 2: verwijder de afdekking van het doucheputje

 • Als uw doucheputje een afdekking heeft die is vastgeschroefd, gebruik dan een schroevendraaier om deze te verwijderen;
 • Als de afdekking er gewoon op ligt, til deze dan op en zet hem opzij.

 

Stap 3: verwijder haar en vuil

 • Gebruik een haakje, pincet of zelfs uw vingers om haar en ander zichtbaar vuil te verwijderen;
 • Wees grondig, maar voorzichtig om geen schade aan de afvoer te veroorzaken.

 

Stap 4: reinig de afdekking

 • Gebruik de borstel of oude tandenborstel om de afdekking schoon te maken. Als deze erg vies is, kunt u hem in een sopje leggen en even laten weken;

 

Stap 5: gebruik baking soda en azijn

 • Strooi een half kopje baking soda direct in de afvoer;
 • Giet daarna langzaam een half kopje azijn in de afvoer. Het mengsel zal gaan bruisen en schuimen, wat helpt om vuil en vet los te maken;
 • Laat dit mengsel ongeveer 10 minuten inwerken.
 • Spoel de afvoer grondig door met heet water. Dit helpt om losgemaakt vuil en residu weg te spoelen.

 

Stap 6: plaats de afdekking terug

 • Als de afdekking en de afvoer schoon zijn, plaatst u de afdekking terug op zijn plaats;
 • Schroef deze vast indien nodig.

 

Mijn doucheputje zit toch verstopt

Hoe goed en regelmatig u uw doucheputje ook schoonmaakt, soms komt het voor dat uw doucheputje toch verstopt zit. Het water loopt niet weg, de badkamer stinkt of u merkt zelfs rioolvliegjes op. Waarschijnlijk wilt u dan eerst proberen om uw doucheputje zelf te ontstoppen. Hiervoor kunt u nogmaals het schoonmaak-stappenplan gebruiken. Door te proberen vuil te verwijderen en tot slot uw doucheputje te ontstoppen met baking soda en/of azijn, kunt u verstoppingen die niet zo heftig zijn misschien (tijdelijk) oplossen. Zit uw doucheputje verstopt door haren, dan is het sowieso altijd goed om uw doucheputje een keer extra schoon te maken.

Online zult u misschien berichten vinden over doucheputjes die verstopt zitten en die met cola worden ontstopt. Deze techniek kan in principe geen kwaad, maar u verspilt er wel prima drinkbare cola mee – en het zal niets uithalen. Met de nieuwe suikertaks wilt u toch geen frisdrank verspillen?

 

Wie kan uw doucheputje ontstoppen?

Om een doucheputje goed te ontstoppen, raden we aan contact op te nemen met een professionele ontstoppingsdienst. Natuurlijk kunt u voor een verstopt doucheputje bij ons terecht. Ons motto hierin is: loopt het niet? Dan rennen wij!

Michel Doorn beschikt over meer dan drie decennia aan ervaring in het ontstoppen en onderhouden van rioleringen. Wij bieden een hoogwaardige, veelzijdige en betrouwbare service, die altijd beschikbaar is wanneer u deze nodig heeft. We zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Dus zit uw doucheputje verstopt? Bel dan naar 0228 722 402.

Over Michel Doorn

Dit zijn wij: trots & bevlogen

Wij ontzorgen al meer dan 30 jaar onze klanten in Noord-Holland en Flevoland. Belangrijk werk? Absoluut! Ons team bestaat uit vakkundige monteurs: we zijn handige oplossers, we denken in mogelijkheden en zijn pas voldaan als de klus is geklaard. Meer weten over ons werk?

Over ons

Icon Wide Check Ruim 30 jaar ervaring

Icon Wide Check +180.000 succesvolle ontstoppingen

Icon Wide Check 26 bevlogen medewerkers

Icon Wide Check 24 uur per dag 7 dagen per week

Een spoedmelding kan uitsluitend telefonisch gedaan worden.

Om uw spoedmelding zo snel mogelijk op te pakken vragen wij u direct telefonisch contact op te nemen. Wij zijn 24/7 bereikbaar en inzetbaar.

Fill 1 Copy 2 Bel: 0228 72 24 03

Vanaf prijs

Standaard tarief €125,00
Spoed toeslag van kracht Ja

Een paar tips:

Icon Close Copy 2 Zorg voor een parkeerplaats Icon Close Copy 2 Zorg dat er voldoende ruimte is Icon Close Copy 2 Maak alle kastjes alvast leeg Icon Close Copy 2 Leg een paar handoeken klaar
Icon Close Copy Icon Close Copy Icon Close Copy
Verstopping melden
Omschrijf het probleem
Contactgegevens
Icon Close

Stap 1 van 3

Hidden
Wat is uw postcode?