Om te beginnen: hoe werkt uw septic tank?
In uw septic tank komt al het afvalwater van uw toilet, douche en gootsteen samen. Dit water scheidt zich in drie lagen:
- Vetten en oliën drijven naar boven.
- Afvalwater bevindt zich in het midden.
- Vaste stoffen zakken naar de bodem.

Maar hoe voorkomt u dat de tank door die vaste stoffen dichtslibt? Die kunnen immers nergens heen. Goede bacteriën spelen hier een belangrijke rol. Zij breken de vaste stoffen af, zodat de tank optimaal blijft doorstromen én zodat schadelijke stoffen niet in het grondwater terechtkomen. De bacteriën beschermen dus niet alleen uw septic tank, maar ook de natuur.
Wat gebeurt er als de bacteriën uit uw septic tank verdwijnen?
Soms kan uw septic tank ‘dood’ gaan. Dit betekent dat er te weinig bacteriën zijn om het afval af te breken. U merkt dit aan:
- Een rioollucht in huis of rond de afvoerputjes.
- Toiletten, wastafels of douches die traag leeglopen of verstopt raken.
- Drassige plekken of waterophopingen rondom de septic tank.
- Ongebruikelijk veel groei van (on)kruid rond de tank.
Let wel op: heeft u uw septic tank pas laten legen? Dan kan een rioollucht ook komen door lege sifons. Buiten kan de geur bovendien nog even blijven hangen, omdat deze waarschijnlijk via het afvalwater in de grond is getrokken.
Waarom een kip in uw septic tank stoppen?
Als de bacteriën in uw septic tank verdwenen zijn, wilt u dat zo snel mogelijk oplossen. U kunt hiervoor speciale bacteriën kopen, maar die kunnen prijzig zijn. Daarom wordt soms geadviseerd om rauwe kip in uw septic tank te doen. Het klinkt misschien gek, maar de bacteriën op de kip kunnen de vergisting in de tank weer op gang brengen.
Dit werkt alleen als de omstandigheden goed zijn. In de winter is het bijvoorbeeld te koud voor vergisting en in Nederland zijn de bodemtemperaturen überhaupt vaak te laag. Maar tijdens warme zomers kan deze methode wel effectief zijn. Daarom werkt dit in landen met hogere temperaturen – zoals Spanje – vaak beter.
Andere oplossingen voor een dode septic tank
Rauwe kip is niet de enige manier om uw septic tank te redden. Probeer ook eens:
- Rotte tomaten: voeg elke drie maanden drie rotte of overrijpe tomaten aan uw septic tank toe. Deze bevatten bacteriën die de vergisting ondersteunen.
- Gist: spoel elke drie maanden 7 gram gist door het toilet om de bacteriën in uw tank een boost te geven.
Helpen deze methodes niet en heeft u ook de rauwe kipmethode al geprobeerd? Overweeg dan toch om speciale septic tank-bacteriën te kopen, of neem contact op met een professional.
Hoe voorkomt u problemen in de toekomst?
Om te voorkomen dat uw septic tank ‘dood’ gaat, is het belangrijk die regelmatig door een specialist te laten onderhouden. Daarnaast raden we het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen af. Deze middelen kunnen de bacteriën in uw septic tank doden en zijn bovendien schadelijk voor het milieu. Ze bevatten namelijk giftige stoffen en microplastics die in het grondwater terechtkomen en zo het ecosysteem en de drinkwaterkwaliteit aantasten.